Quantcast
Channel: Tones bokmerke
Viewing all 1379 articles
Browse latest View live

Andre farger (Other Colors) av Orhan Pamuk - en bok om livet, kunsten, bøker og byer

$
0
0

«Som mange lesere er jeg en stor beundrer av den tyske forfatteren og filosofen Walter Benjamin. Men for å ergre en god venn som jeg synes omtaler ham med altfor stor ærefrykt (han er selvfølgelig akademiker) spør jeg noen ganger: «Hva er det som gjør denne forfatteren stor? Han klarte bare å fullføre noen få bøker, og det er ikke dem, men de han aldri fikk skrevet ferdig, som har gjort ham berømt». Da svarer min venn alltid at Benjamins verk er like åpent og fragmentarisk som livet selv, og at det er derfor så mange kommentatorer gir seg i kast med å finne meningen i dem, akkurat slik de strever med å fravriste livet en mening. Og hver gang smiler jeg og og svarer: «En dag skal jeg også skrive en bok som utelukkende består av fragmenter.» Dette er den boken. Fragmentene er satt i en ramme som antyder en kjerne jeg har forsøkt å holde skjult, og jeg håper at leserne underveis vil ha glede av å se den for seg og dermed gjøre den reell.«

Sitatet over er slutten av forordet til den tyrkiske forfatteren Orhan Pamuks bok Andre farger. Den ble utgitt i 2006 like etter at han ble tildelt Nobels litteraturpris. På omslaget står det at boken er om livet, kunsten, bøker og byer. Det stemmer - og det er en innholdsrik bok. 

Det var helt tilfeldig at jeg så Andre farger i en hylle på biblioteket. Men etter å ha lest forordet og første kapittel forstod jeg at dette er en bok jeg må eie og muligens lese flere ganger. Derfor kjøpte jeg den. Min antakelse var korrekt selv om det å lese den flere ganger ikke gjelder hele boken.

Slik er det norske bokomslaget.  Ut ifra faktaopplysningene om boken kan det tyde på at det er et bilde av forfatteren fra yngre år:




«I denne flotte essaysamlingen, den første boka etter at han fikk Nobelprisen i 2006, møter leseren en ny og mye mer personlig Orhan Pamuk. Her er tekster fra de tre siste tiårene.

Pamuk skriver om egne bøker og om andre forfattere, fra klassikerne til de helt moderne, fra Dostojevskij og Thomas Mann til Salman Rushdie og Patricia Highsmith. Men her er også tekster om å søke nytt pass, om slektninger som dør, om forholdet til datteren Rüya, om å slutte å røyke, om filmer han liker, om ensomhet og lykke, om sin frykt og sin sosiale paranoia.

Det som nevnes ovenfor er bare noen av temaene i boken. Innholdet er fordelt på 73 kapitler og til slutt er det et intervju fra 2003, en ikke tidligere publisert novelle, Å se gjennom vinduet, og talen han holdt da han fikk Nobels litteraturpris i 2006: Min fars koffert.   

Slik omtales forfatteren innledningsvis i intervjuet med Paris Rewiew (2003):

«Orhan Pamuk ble født i 1952 i Istanbul, der ban fremdeles bor. Familien bans tjente seg rike på jernbanebygging i Den tyrkiske republikkens tidlige dager, og Pamuk begynte på Robert College, der barn av byens privilegerte elite fikk en sekulær utdanning etter vestlig mønster. Han utviklet tidlig en lidenskap for visuell kunst, men etter at ban hadde begynt på høyskolen for å studere arkitektur, bestemte han seg for å skrive. Han er i dag Tyrkias mest leste forfatter.

Hans første roman, Herr Cevdet og hans sønner, ble utgitt i 1982 og ble etterfulgt av Det tause huset (1983), Det hvite slottet (1985), Svart bok (1990) og Det nye livet (1995). I 2003 mottok Pamuk The International IMP AC Dublin Literary Award for Mitt navn er Karmosin (1998, utgitt på norsk i 2000), et mordmysterium lagt til Istanbul på femtenhundretallet, fortalt  av mange stemmer. Romanen utforsker sentrale temaer i forfatterskapet: vanskelighetene med identitet for et land som strekker seg mot både øst og vest, søskenrivalisering, dobbeltgjengere, skjønnhetens og originalitetens verdi og angsten for kulturell påvirkning. Snø (2002), som tar for seg religiøs og politisk radikalisme, var den første av romanene hans til å konfrontere politisk ekstremisme i dagens Tyrkia. Den stadfestet hans stilling i utlandet, men gjorde ham omstridt i hjemlandet. Pamuks siste bok er Istanbul (2003), et dobbeltportrett av ham selv - i barndom og ungdom - og av stedet han kommer fra.»





Andre farger er den første boken jeg har lest av Orhan Pamuk, men ikke den siste. Jeg kommer neppe til å lese alle bøkene, og jeg tenker at jeg starter med Istanbul. Det er en by som står langt oppe på lista over byer jeg kunne tenke meg å reise til. Jeg har vært i Tyrkia flere ganger, men da har det bare vært solferie.

Å si at alt i boken Andre farger fenget meg, er feil. Men det som er bra er virkelig bra. Jeg har allerede skrevet flere innlegg knyttet til boken og det kommer flere. 

Flere kapitler er om Dostojevskij og hans bøker, og det er første gang jeg har lest noe som gjør at jeg virkelig får lyst til å lese en bok av den russiske forfatteren. Om det blir denne boken som han nevner her eller andre, det har jeg ikke bestemt meg for:

«Jeg kan godt huske at jeg leste Brødrene Karamasov som attenåring alene i et værelse, i et hus med utsikt over Bosporos. Det var første boken av Dostojevskij jeg leste. I fars boksamling sto både Constance Garnetts engelske oversettelse og en tyrkisk utgave fra 40-årene, og tittelen, som på mystisk vis mante frem det underlige fremmedartede og mektige Russland, hadde en god stund lokket meg med sitt løfte om en ny verden.

Som alle store romaner umiddelbart gjør, hadde Brødrene Karamasov gitt meg følelsen av ikke å være alene i verden, samtidig som den fikk meg til å føle at jeg var et hjelpeløst vesen der jeg satt alene i kroken min. Mens jeg betraktet alt det romanen langsomt åpenbarte for meg, følte jeg at jeg ikke var alene, fordi jeg, slik jeg vanligvis gjør når jeg leser fremragende romaner, følte at disse tankene som grep meg slik, var tanker jeg også en eller annen gang måtte ha tenkt, og det var nesten som om jeg selv hadde opplevd å kunne huske de scenene og drømmesekvensene som skremte meg. På den annen side ga boken meg, første gang jeg leste den, en grunnleggende innsikt i sider ved livet som ingen noensinne hadde nevnt og ingen noensinne diskuterte, og dermed fikk den meg også til føle meg ensom.»

Talen Orhan Pamuk holdt etter å få tildelt Nobels litteraturpris i 2006 og som er tatt med til slutt, Min fars koffert, er "prikken over i-en", og jeg avslutter dette innlegget med et lite sitat fra talen – faren døde i 2002 og hadde støttet sønnen da han ville bli forfatter i motsetning til moren som gikk imot dette ønsket:

«Jeg var redd for å åpne min fars koffert og lese notatbøkene hans fordi jeg visste at han aldri ville møte de problemene jeg hadde møtt, og at han ikke likte ensomheten, men vennene sine, folkemengder, selskaper, spøk og å være sosial. Men senere kom jeg også til en annen konklusjon: Disse tankene, disse drømmene om forelskelse og tålmodighet, kunne også være mine egne fordommer som jeg hadde hentet fra mitt eget liv og erfaringen min som forfatter. Det fantes jo også mange glitrende forfattere som skrev omgitt av folkemengder og familieliv, i forsamlingens flimmer og glade kvitring. Dessuten hadde faren min i vår barndom, lei av familielivets ensformighet, forlatt oss og reist til Paris, hvor han i likhet med ganske mange andre forfattere, skrev ut notatbøker på hotellrom. Jeg visste at en del av de notatbøkene lå i kofferten, for i årene før far ga meg kofferten, hadde han omsider begynt å fortelle meg om den perioden av livet sitt. Han pleide å snakke om de årene i barndommen min også, men da fortalte han aldri om sin egen sårbarhet, om sitt ønske om å bli dikter eller forfatter, eller om identitetsproblemene han hadde hatt på hotellrommene. Han fortalte i stedet om hvordan han støtt og stadig hadde sett Jean-Paul Sartre på fortauene i Paris, om bøker han hadde lest eller filmer han hadde sett, entusiastisk og hjertelig slik som en som forteller en veldig viktig nyhet. Da jeg ble forfatter, glemte jeg selvsagt aldri at det delvis skjedde fordi jeg hadde en far som snakket mer om verdensforfatterne enn om pasjaer og religiøse storheter hjemme. Kanskje jeg burde tenke på dette og huske på hvor mange måter jeg sto i gjeld til det store biblioteket hans, mens jeg leste fars notatbøker. Jeg burde huske på hvordan far, da han bodde sammen med oss, ønsket å være alene på et rom og være opptatt med bøkene og tankene sine, uten å bry meg så mye om den litterære kvaliteten til skriveriene hans.»


Etter å ha lest Andre farger vil det overraske meg om jeg ikke vil like en eller flere av forfatterens andre bøker. 

En smakebit på søndag fra "Her lå Tirpitz" av Ingrid Storholmen

$
0
0

Det var smart  at jeg skrev at Ida Jacsons faktabok: Morfar, Hitler og jeg, «mest sannsynlig»  blir årets bok for meg, fordi romanen jeg leser nå, Her lå Tirpitz av Ingrid Storholmen, den er minst like god. Og det mener jeg selv om jeg bare er kommet til side 58.

Anita som har bokbloggen Artemisias verdenskrev dette innlegget etter å ha lest boken:Her lå Tirpitz av Ingrid Storholmen. Begeistret Bokanmeldelse.  

I innlegget til Anita kan du lese mer om boken eller her hos forlaget Mer om min leseopplevelse mv kommer i et senere innlegg.

Her er en smakebit: 

Andreas, som hjemme i Tyskland har en kjæreste som han tenker mye på, Elisabeth, har bestemt seg for å desertere fra slagskipet imens de ligger i Fættenfjorden i Trøndelag, vinteren og våren 1942.  Komme seg over svenskegrensen. Han vil ha med seg kameraten Fritz, men flykter alene. Andreas blir tatt og ført tilbake til skipet der han henrettes. Dette beskriver forfatteren ved å bruke tre stemmer, Dieter, Andreas og Fritz. Det er formen hun har valgt som gjør at denne romanen blir så virkningsfull for meg:

«Dieter: Endelig en henrettelse om bord. Nå skal han få, feige faen, tenk å rømme fra Tirpitz! Enda godt grensevaktene våre tok ham.

Andreas: Bak meg har jeg en madrass, og plutselig skjønner jeg det. Den er ikke der for å gjøre fallet mitt mykere, den skal hindre at kulene rikosjetterer og treffer eksekusjonspelotongen. Elisabeth!

Fritz: Andreas ble senket i sjøen i går. Kroppen i vannet. Ingen seremoni, bare stillhet, skjult av sorg og skrekk. Vi fikk se hva de er villige til om vi ikke lystrer...Lurer på hva offiserene kommer til å skrive til Andreas’s  mor og Elisabeth.»

 Flere smakebiter finner du på bloggen til Mari: Flukten fra virkeligheten


Boken på vent; Tove Jansson Arbeid og elsk - en biografi skrevet av Tuula Karjalainen

$
0
0

Det er dessverre lenge siden jeg har deltatt i Boken på vent hos Beathe. Det er ikke enkelt å få tid til slike aktiviteter på tirsdager lenger. Jeg får se om jeg kan få ryddet plass til å delta oftere fremover.

Vil du lese om flere bøker på vent eller ønsker å delta, her er en link til Beathes bokblogg.

Biografien jeg fikk i posten i dag.Her i Dagbladet skriver Maya Troberg Djuve:Biografien om Mummis mamma er et must for kulturinteresserte



Biografien som ble utgitt i 2014 er illustrert med mange bilder, og selv om jeg har lest en del om Tove Jansson tidligere, gleder meg virkelig til å lese boken.

Om boken:


Tove Jansson (1914-2001) er en av Finlands best kjente kunstnere. I 2014 er det hundre år siden hun ble født. Kunsthistoriker og fagbokforfatter Tuula Karjalainen har skrevet en rikt illustrert biografi over Tove Janssons lange, fargerike og produktive liv. Tove Janssons bøker er oversatt til mer enn førti språk. Hun var mangesidig begavet, og jobbet i tillegg til å være forfatter, som billedkunstner og illustratør. Tuula Kar- jalainens biografi plasserer Tove Jansson i 1900-tallets politiske, sosiale og kulturelle sammenheng. Boken viser også hvor nært forbundet kunsten og livet var for Tove Jansson, og hvordan hun påvirket samfunnets ver dier. Ikke først og fremst som en revolusjonær fanebærer, men gjennom egen levemåte og livsvalg.

'Her lå Tirpitz' av Ingrid Storholmen - lokalhistorien fra hjemstedet mitt ble levendegjort med denne gode og sterke romanen

$
0
0
«Uwe: Storadmiral Alfred von Tirpitz bygde opp den moderne tyske marinen, og nå skal jeg komme på skipet som bærer hans navn.»

«Uwe» er en mange fiktive personer som forfatteren Ingrid Storholmen har gitt en stemme i romanen Her lå Tirpitz. Romanen ble utgitt i 2014 på Aschehoug forlag, og her kan du lese hvordan forlaget beskriver den.  Men også utdrag fra gode kritikker boken har fått. Det er en bok som gjorde et sterkt inntrykk å lese, ikke minst pga formen forfatteren har valgt. Takk til forlaget for boken.

De fleste som har fått en stemme er besetningen ombord i slagskipet. Tirpitz ble sjøsatt 1. april 1939 og hadde en besetning på om lag 2 500 mann. 17. januar 1942 dukket skipet opp i Fættenfjordenikke langt fra der forfatteren vokste opp. Hun hørte ofte «Her lå Tirpitz.» hver gang familien passerte stedet. Det er dette som ga ideen til romanen. I Fættenfjorden lå skipet fra januar 1942 til oktober 1943.

Et bilde av «Den ensomme dronning» som skipet etter hvert ble kalt – kilde http://www.nordnorge.com/no/?News=198


Under store deler av 2. verdenskrig var skipet i Norge. Den var på konvoijakt i Nordishavet,og på et tokt til Spitsbergen. Men mesteparten av tiden lå skipet i havn, og var et angrepsmål for fly og ubåter. I november 1944 ble skipet bombet, og det kantret ved Håkøya utenfor Tromsø. 916 mann mistet livet.

Et sted den lå lenge og der den ble angrepet og påført store skader, var Kåfjord i Altafjorden.  På hjemstedet mitt bygget tyskerne et festningsverk for bl a å ha kontroll over den store flåtebasen de hadde lagt i Altafjorden. Her kan du lese mer om festningsverket på Håen. Men også om en av de tyske soldatene, Konrad Setznagel, som var stasjonert der. Dette er nok en av årsakene til at boken til Stormoen gjorde inntrykk på meg. Plutselig ble den lokale historien levende. Her er to private bilder av deler av festningsverket slik det ser ut i dag, og en kan av disse forstå hvor viktig det var for bl a å beskytte Tirpitz. Klikk på bildene og de kommer opp i et større format:





I 2005 ble det opprettet et privat museum i Kåfjord. Her er link til hjemmesiden. Der kan du lese mange detaljer om skipet. Museet har verdens største samling av gjenstander og bilder av Tirpitz. Det har også en egen side på Facebook. Der finner du bl a en video der Even Blomkvist, som har bygd opp museet, forteller om en lommebok som ble funnet i vannet der Tirpitz gikk ned.

Det er skrevet mange bøker om 2. verdenskrig og jeg har lest mange. Romanen til Stormoen kategoriseres som en antikrigsroman med uhyggelig aktualitet. Det er jeg enig i, og den burde deles ut til bl a de som nå skriker i kommentarfeltene på ulike nettsteder om at Norge må sende soldater for å bekjempe IS. 

Selv om jeg som de fleste andre kunne tenke meg en verden uten krig, er jeg ingen urealistisk «peace and love» person. Det finnes nok av despoter som Hitler i verden i dag, og det vil alltid bli født nye. Men jeg får veldig lyst til å be de krigslystne om reise til Midt-Østen selv dersom det er så viktig for dem. Naturligvis ønsker de ikke det – det er alle andre som skal ofre livet sitt i en krig ingen kan vinne. I en krig finnes ingen vinnere.

I Her lå Tirpitz følger vi mange ulike fortellerstemmer fra høsten 1939 – 1990. Tidsvitner. Noen faller bort etterhvert – de blir drept, begår selvmord og dør pga sykdom. Nye kommer til. De snakker i nåtid og hver fortellerstemme er en egen historie. 

Formen forfatteren har valgt levendegjør og skaper til tider veldig sterke bilder. Det snakker rett til meg og jeg kan ikke la være å høre på det de har å fortelle. En kjenner redselen mange må ha hatt ved å være Target nr 1 for de allierte. Men det er også dagligdagse hendelser som unge gutter bedriver tiden med – bl a å tenke på og snakke om sex. Mangel på privatliv. Hvordan de opplever de ulike årstidene. Møte med lokalbefolkningen. Jenter de setter barn på. Men også familien og kjærester gis en stemme, og noen norske. Det feires jul på skipet, de savner familien, de sender og mottar brev, og de er sultne pga til tider lite mat. Men mesteparten av tida venter de ombord på skipet som ble kalt «Den ensomme dronning.» Jeg kjenner klaustrofobien mange må ha følt. Etterhvert forstår de at de ikke skal vende hjem til Wilhelmshaven i triumf – det er større sannsynlighet for at de vil møte døden.  

Boken viser på en nøktern og troverdig måte krigens grusomhet. Fienden har fått en stemme. Mesteparten unge gutter innelukket i et samfunn der alt styres av propaganda og der alle nyheter som kan svekke kampmoralen holdes skjult. De kan ikke snakke om den tvilen de har til den krigen som føres – det vil oppleves som svik. Heller ikke om ryktene om grusomheten mot jøder og det som skjer på Østfronten. Mange av de som var ombord kunne ikke svømme og var livredd for å måtte hoppe i sjøen. 

De som overlever og kommer tilbake til Tyskland er mer død enn levende. Til et samfunn som er utbombet og med sine traumer.

Jeg har notert og notert, og tenkt på utsagn jeg vil sitere. Til slutt ga jeg opp – det er så mye at det blir vanskelig å velge ut noe. Men noe av det som gjorde mest inntrykk på meg var når de ligger i Kåfjord i 1943 og får vite at slagskipet Scharnhorst, som også hadde base i Altafjorden, var senket:

«PHILIPP |Scharnhorst gikk ned 2. juledag, utenfor Nordkapp. Flere som opprinnelig var på Tirpitz, ble med ned. Bare 36 av besetningen på rundt 1800 mann ble reddet. Det hadde visst duppet levende og døde mennesker i vannet som korker.
Til kvelds ligger det fire kjeks og litt sjokolade på tallerkenene våre. Det dukker opp spann med ertesuppe. De prøver å sette mot i oss igjen.

FREGATTEN- KAPITAN BIELER 1; Da vi fikk meldingen om Scharnhorsts nederlag, gjorde det sterkt inntrykk på meg at ingen av skipets 80 offiserer overlevde. Mange skal ha begått selvmord. En skjøt seg foran bildet av familien sin i lugaren, forteller en gast som berget seg.

Ettersom vi selv er vingeklippet, Scharnhorst senket og rapportene om bombingen hjemme tiltar, blir stemningen om bord stadig dystrere. I tillegg sliter mørketiden på oss. Det er langt mellom smilene.
Jeg har begynt å gå med identifikasjonsmerket rundt halsen igjen.»




Ingrid Storholmen debuterte i 2001 med "Krypskyttarloven" og fikk stor oppmerksomhet både for denne og for sin neste samling "Skamtalen. Graceland" (2005). Hun utarbeidet "Skamtalen. Graceland" til en forestilling/performance i samarbeid med instruktør, musiker og scenograf. Hun har også skrevet "Sirispelet", en slags mediterende monolog. Hennes neste diktsamlinger er "Siriboka" (2007) og "Til kjærlighetens pris" (2011). "Tsjernobylfortellinger" (2009), Storholmens første prosabok, fikk flotte kritiker, og hun ble nominert til Brageprisen og Kritikerprisen. Boken er oversatt til blant annet engelsk og hindi. Hun er blitt tildelt Bokhandlernes forfatterstipend 2010, Sultprisen 2010 og Tanums kvinnestipend 2011. "Mora som glemte at det var kveld" (2012) var hennes første barnebok. "Her lå Tirpitz" (2014) er hennes andre roman. Det tyske slagskipet Tirpitz lå lenge i Fættefjorden, ikke langt fra der Storholmen vokste opp. Hver gang familien passerte stedet, sa de voksne: «Her lå Tirpitz.» Dette minnet ble utgangspunktet for boken.

Tre gode bøker som hadde fortjent et annet bokomslag - synes jeg.

$
0
0
I innlegget: Orhan Pamuk: ni notater om bokomslaghar jeg vist til fem bokomslag som passer fint til min leseopplevelse. Men hva med de som jeg mener hadde fortjent et annet bokomslag, et bokomslag som kunne gitt bøkene mer oppmerksomhet.

Jeg gikk gjennom bøkene jeg har linket til bokelskere.no i 2013 og 2014, noen lest i 2012, og jeg mener at for tre av bøkene nedenfor kunne man helt klart valgt et annet bokomslag.

Det to første valgte jeg å lese fordi jeg hørte om dem på radio. Den siste fikk jeg spørsmål om jeg ville ha av forlaget. Men før jeg takket ja, leste jeg et intervju med forfatteren som overbeviste meg at det var en bok jeg ville lese.

Jeg hadde neppe plukket ut bøkene basert på bokomslaget. Eller; neppe tatt dem opp for å lese bak på omslaget. Det er synd, for alle tre ga meg en god leseopplevelse. De fortjener mange lesere - særlig gjelder det for de to norske.

Når det gjelder den siste, boken til Julie Kibler, har jeg kopiert inn bokomslaget som er valgt for den tyske utgivelsen. Det er ikke «perfekt», men jeg mener at det er bedre enn det som er valgt for den norske utgivelsen.  


Jeg har lagt inn en link til innlegget jeg skrev etter å ha lest dem. 












Karsten Alnæs: 1814 Miraklenes år - inspirerer meg til å lese flere historiebøker

$
0
0




«1814 var et dramatisk år i norsk historie. Norge fikk sin egen grunnlov, og resultatet av krigene ute i Europa førte til at landet vårt ble skilt fra Danmark og kom i union med Sverige. Boken forteller om grunnlovsarbeidet på Eidsvoll våren 1814 og valget av Christian Frederik til norsk konge. 

Forfatteren beskriver levende krigshandlingene i juli og august, etter at Karl Johans tropper gikk inn i Norge. Den korte, men dramatiske krigen endte med norsk nederlag, men vi fikk beholde Grunnloven.

Boken som jeg nå har lest, har jeg kjøpt. Den ble utgitt i 2013 og  er på 500 sider. I tillegg kommer 100 sider med etterord, Grunnloven fra 1814, litteraturliste og personregister. Boken er lettlest og illustrert med mange bilder. 

Siden det er grunnlovsjubileum i 2014 bestemte jeg meg for å kjøpe og lese en bok som er mer detaljert enn det jeg tidligere har lest om hendelsene i 1814. Jeg har tidligere lest Karsten Alnæs sitt fem binds verk Historien om Norge.

Når utlendinger får spørsmål av journalister om hva de synes om Norge og nordmenn, blir jeg alltid forundret. Det virker som om journalistene med dette spørsmålet er i tvil om vi har en verdi, at vi har et mindreverdighetskompleks. Uansett; spiller det noen rolle hva utlendinger mener om oss. Vi er som vi er; bl a formet av historiske hendelser i miraklenes år 1814.

Når jeg leser om det som skjedde, så var 1814 virkelig miraklenes år.  Jeg mener at vi nordmenn har all grunn til å være stolte av styresettet vi har som eidsvollsmennene la grunnlag for i 1814. Forfatteren skriver at vår grunnlov bare var en i en rekke av ca 170 grunnlover som ble vedtatt fra 1770 til 1814 med bl a prinsippet om folkesuverenitet. Det som skilte vår grunnlov fra de andre, var at stemmeretten ble gitt til større grupper enn det som var vanlig, at adelen ble avskaffet, at bøndene fikk en gjenkjøpsrett til jorda gjennom bestemmelsen om odel, og at jødene ble utelukket fra riket. Det siste kan man ikke akkurat si var generøst sett med våre 2014-øyne.

Vår grunnlov bestod selv om resten av Europa etter 1814 fikk andre styresett, med nye konservative grunnlover bygd på prinsippet om fyrstens suverenitet, med innskrenkning av ytringsfriheten. Den norske Grunnloven ble betraktet som en enslig svale i verdensdelen: en radikal og liberal grunnlov, som ble et ideal for demokratiske bevegelser i mange land. Men den var under press fra Karl Johan som forsøkte å forandre Grunnloven og lovverket fra 1814-1840. Men ingenting fikk «fjellapene» til å gi seg, ikke engang trussel om en ny krig .(Svenskene var før unionen i 1814 redde for at det kunne bli en geriljakrig som de ikke kunne vinne – at vi som Taliban skulle gjemme oss i fjellene!):

«Men alle forslagene hans falt enstemmig, og den norske Grunnloven besto uforandret, og kom nå etter hvert i et helt annet internasjonalt lys enn i 1814. Norge var med ett blitt et fyrtårn for de liberale vinder i Europa, og Eidsvoll var litt et symbol på folkenes drøm om frihet. Og slik lever den også for oss i dag.»

Når jeg leser om historiske hendelser som i denne boken, tenker jeg alltid på; hva dersom det og det ikke hadde skjedd. For et år siden leste jeg denne boken:

Det jeg tenkte på da jeg leste boken om Karl Johan, var hva dersom Karl Johan ikke hadde blitt svensk kronprins og Kieltraktaten ikke var blitt inngått. Det tenkte jeg også på da jeg leste boken til Alnæs. Hva hadde skjedd da med det dengang lutfattige og utarmede Norge pga unionen med Danmark, Napeoleonskrigene og blokaden.  Hva dersom den danske arveprinsen Christian Frederikhadde reist tilbake til Danmark før han faktisk gjorde. Han var ikke akkurat den mest modige når han ble satt under press. Dersom svenskene tidligere hadde satt hardt mot hardt, er det vel ikke utenkelig at Norge hadde kommet i en helt annen stilling enn de gjorde.

Riksforsamlingen og Grunnloven var starten på utviklingen av det moderne og demokratiske samfunnet. En annen bok jeg hadde i tankene da jeg leste boken til Alnæs, var denne boken jeg skrev om i dette blogginnlegget: Kjetil Bragli Alstadheim: Republikken Norge - en bok du bør få med deg
Særlig det Alstadheim skriver i kapitlet «Det demokratiske unntaket» som han avslutter slik:

«Grunnloven fra 1814 etablerte folkesuverenitetsideen i Norge. Det er prinsippet om at all legitim statsmakt stammer fra folket. I 200 år har det pågått en utvikling mot mer demokrati og et bedre folkestyre i Norge. Men øverst i Karl Johan ligger det gule slottet. Det er de arvelige politiske privilegienes siste skanse.

Elever i grunnskolen velger hvem som skal være klassens trivselsledere i friminuttene. Men vi velger fremdeles ikke hvem som skal være landets øverste. Norges statsoverhode blir fortsatt født, ikke valgt.

Slottet er landets demokratiske unntakssone.»

I etterordet skriver Alnæs bl a:

«Selv om boken er bygd både på grunnkilder og tidligere og nyere forskning, skal dette være en populær fremstilling. Hensikten har vært å gå så nær titsvitnene som mulig, fange opp begivenhetene og stemningene med datidsmenneskenes egne ord, gjenskape miljøene, mentalitetene, begeistringen, bitterheten, usikkerheten og forundringen fra den gang. Dersom jeg har greid å vekke nysgjerrigheten og inspirert noen til å lete videre og undre seg over hva som skjedde her i landet for to hundre år siden, har jeg oppnådd det jeg har ønsket.»


Nå er jeg i utgangspunktet nysgjerrig når det gjelde historie. Men Alnæs’s bok har helt klart inspirert meg til å lese mer. Jeg har bl a notert meg disse to bøkene:



Boken på vent: 'Operasjon sjølvdisiplin' av Agnes Ravatn

$
0
0
Forlaget beskriver boken til Agnes Ravatn som en


Vel; antall selvhjelpsbøker i bokhylla viser vel at jeg hadde stor tro på det de skulle overbevise meg om da jeg kjøpte dem. Det er bare en ting å gjøre når jeg nå i ettertid ser dem stå der – det er å humre av meg selv for at jeg kjøpte dem. 

Det var ikke planlagt at jeg skulle låne boken til Agnes Ravatn da jeg var innom biblioteket i dag, men jeg måtte ta den med meg da den stod i bibliotekets «godis» -hylle – hun har en humor jeg liker – her er slik boken beskrives:

«Sjekkar du Facebook på mobilen mens du les godnatthistorier for ungane? Har du konsentrasjonsvanskar og manglande impulskontroll? Ikkje-eksisterande treningsvanar og eit kosthald lagt opp etter innfallsmetoden? Då er denne boka for deg!

Mangel på sjølvdisiplin er eit problem stadig fleire merkar på kropp og sinn. Slik var det òg for forfattar Agnes Ravatn, som i mange år var ein kronisk utsetjande internettslave, med frynsete livsstil og altfor høg kvilepuls. Heilt til ho bestemte seg for å ta eit grep. Resultatet er ein vitskapleg fundert og praktisk guide til korleis du kan gjenvinne viljestyrke og sjølvkontroll.

Operasjon sjølvdisiplin er ei gjenkjenneleg og underhaldande bok spekka med råd om korleis du kan bryte dårlege vanar, arbeide konsentrert, få gode rutinar og meir fritid utan dårleg samvit. Boka passar like godt for studentar og folk i kontoryrke som for deg som har vondt for å knyte på deg joggeskoa eller har ein hang til å småete.»


Vil du lese om flere bøker på vent eller ønsker å delta, her er en link til Beathes bokhylle.


Bokbloggerprisen 2015 - jeg må lese så det freser fremover!

$
0
0

Anita har i innlegget De beste norske så langt. Tips og utfordringer!utfordret meg opp mot bokbloggprisen 2015. 

Jeg har så langt i 2014 lest ni norske bøker utgitt i 2014, og har listet bøkene opp slik jeg pr.nå ville rangert dem med en link til innlegget jeg har skrevet.
Nr. 3 og 4 i lista over romaner var ikke i min «gate». Nr. 3 til nr. 5 i lista åpen klasse kunne like gjerne vært nr. 3 alle sammen; her er det veldig vanskelig å skille, de er gode – på hver sin måte. Over listene er et bilde som viser bokomslagene.


Romaner
Debutromanen Rakels Bok skrevet av Sissel Værøyvik - håper den får mange lesere


Åpen klasse
Biografi om Alf Prøysen skrevet av Stein Erik Lunde: Dra krakken bortåt glaset

Da var det fortsettelsen. Det er ikke lenge til vi skal nominere – ryktet sier i begynnelsen av januar 2015. Jeg kommer til å lese flere norske bøker utgitt i 2014. Antall dette året som jeg rekker å lese er jeg usikker på. Men selv om jeg har fått lest få bøker i november, er jeg er optimistisk hva angår desember– det blir mange fridager i tilknytning til julen - her er bokomslagene:


Følgende bøker tror jeg bestemt at jeg rekker å lese dette året – det er bøker med et lite sideantall som jeg pr. nå har tilgang til:
Marit Kaldhol: det skulle vere sol, og vi skulle reise til Lódz
Agnes Ravatn: Operasjon sjølvdisiplin

Rune Christiansen: Ensomheten i Lydia Ernemans liv

Vinternoveller av Invild H. Rishøi er jeg mer usikker på om jeg rekker dette året. Tomas Espedal, Mitt privatliv, får jeg til jul – det har jeg forsikret meg! Det samme gjelder fotoboken til Baard Næss og Tom Schandy: Fotoinspirasjon – bli en bedre fotograf. Den siste boken kan kjøpes gjennom Natur & Foto. Det er en bok man neppe leser fra side til side. Men jeg vil reklamere for den her.
Så kommer bøker som jeg skal lese, og jeg krysser fingrene for at jeg i det minste rekker å lese den første før nominasjonsfristen:

Edvard Hoems, Slåttekar i himmelen,– jeg leste den gode boka hans om moren og farens historie tidligere i år. Marthe Michelets bok, Den største forbrytelsen, er også et must. 

Frank Aarebrot: 200 år på 200 sider en kavalkade over Norges historie etter 1814,  er et mer langsiktig mål. Det samme gjelder  Herman Wedel Jarlsberg  aristokratiske opprørerenskrevet av Carl Emil Vogt. 

Höstvisa - det var Tove Jansson som skrev teksten til den vakre og stemningsfulle visen

$
0
0
Privat foto: høst  - Larkollen

Jeg har aldri tenkt på hvem som har skrev teksten til Höstvisa. Har hørt den i ulike versjoner; den er så vakker og stemningsfull. Den har liksom alltid vært der. 

Det er Tove Jansson som skrev teksten i 1965, og det leste jeg i biografien jeg leser i for tiden. Jeg leser sakte om denne fantastiske kunstneren - hun var ikke bare mamma'n til mummidalens beboere, men mye, mye mer. 


Vägen hem var mycket lång och ingen har jag mött,
nu blir kvällarna kyliga och sena.
Kom trösta mej en smula, för nu är jag ganska trött,
och med ens så förfärligt allena.
Jag märkte aldrig förut, att mörkret är så stort,
går och tänker på allt det där man borde.
Det är så mycket saker jag skulle sagt och gjort,
och det är så väldigt lite jag gjorde.

Skynda dej älskade, skynda att älska,
dagarna mörknar minut för minut.
Tänd våra ljus, det är nära till natten,
snart är den blommande sommaren slut.


Jag letar efter nånting som vi kanske glömde bort

och som du kunde hjälpa mej att finna.
En sommar går förbi, den är alltid lika kort,
den är drömmen om det man kunnat vinna.
Du kommer kanske nångång, förr’n skymningen blir blå
innan ängarna är torra och tomma.
Kanske hittar vi varann, kanske hittar vi då på
något sätt att få allting att blomma.


Skynda dej älskade, skynda att älska…

Nu blåser storm därute och stänger sommarns dörr,

det är för sent för att undra och leta.
Jag älskar kanske mindre än vad jag gjorde förr
men mer än du nånsin får veta.
Nu ser vi alla fyrar kring höstens långa kust
och hör vågorna villsamma vandra.
En enda sak är viktig och det är hjärtats lust
och att få vara samman med varandra.



Skynda dej älskade, skynda att älska…

Her er det Bo Andersson  som synger den:


Marit Kaldhol: 'det skulle vere sol, og vi skulle reise til Lódź'– en vakker roman om et sårt tema

$
0
0


To søstrer, Jenny og Solrun, veks opp saman med mamma og bestefar Olvar. Dei leikar på stranda og i skogen, byggjer hytte i det store tuntreet. Mamma les eventyret om Raudhette og ulven. Storesøster Solrun skulle alltid passe på Jenny. Ingen skulle gå seg vill. Mamma skulle vere der. Det skulle vere sol. Det som hender skulle ikkje hende.

Jenny må vere sterk, ta ansvar, vise omsorg. Men kven skal ha omsorg for Jenny?


Romanens tema er hvordan det er å ha en narkoman søster. En storesøster som har betydd mye for deg og fortsatt gjør det. Som har elsket deg, men etterhvert elsker rusen mer enn deg. Du har enda et håp: at det er mulig å få søsteren din tilbake. En situasjon mange med narkomane pårørende kan kjenne igjen. Et sår historie fortalt på en stillferdig måte i poetisk prosa. Når jeg leser slike bøker tenker jeg at vi har tapt mye ved ikke å ha nynorsk som hovedmål.

Tema for romanen får en innblikk i på første side av romanen på 176 korte sider:

«Fuglane er komne heim.
På veg til bilen høyrer eg for første gong denne våren at
fuglane syng.
Eg prøver å få auge på dei oppe mellom greinene på trea.
Kor har dei vore? Kva har dei opplevd?

Lufta óg er annleis denne morgonen, no kjenner eg det.
Enno skarp, men med eit mildare drag. Noko nytt.
Vinteren er snart over, Solrun.
Den første vinteren etter at vi mista mamma.

Kjære Søster Sol, du skulle ha vore her.
Eg veit at ikkje alle fuglar kjem tilbake.
At ikkje alle er sterke nok til å klare reisa.
Eller ikkje har vilje nok.
Likevel trur eg at dei lengtar heim.

Eg set meg inn, startar motoren. Svingar ut fra tunet,
opp bakken til hovudvegen.
Eg kjem, eg skal finne deg.
Blinkar, køyrer inn på asfalten.

Fortellerstemmen er Jenny som er en student på 20 år, og som ser sin seks år eldre søster Solrun på vei mot avgrunnen. Som forteller i nåtid med tilbakeblikk på barndom og oppvekst sammen med Solrun. Om en mamma som tilfeldig blir drept i en eksplosjonsulykke, og en pappa som er fraværende: 

«Det fins ingen gitarar i huset lenger. Pappa tok dei med seg
då han reiste. Eg var for lita til å hugse noko av det.
Ikkje pappa, ikkje gitarane. Det var du som hugsa.
-      Fortel med om pappa.»

... Mamma blei lei. Pappa slutta å kome heim. Polen var
heime for han. Lódź. Eg var så vidt fylt tre då han
lempa alle gitarane i varebilen.
Pappa er eit fotografi.

Jenny’s familie, utenom den narkomane søsteren som ikke er til å stole på lenger, er den nesten blinde morfaren Olvar. De var fire: Solrun, mamma, Olvar og Jenny:

... I fjord blei vi tre.

Mamma skulle berre gå gjennom ei svingdør. Ho døydde

på veg gjennom ei dør.

 Når du er heime, er vi ein familie på tre.

Minna bur her saman med oss...

Det man alltid lurer på når det gjelder mennesker som velger rushelvetet, slik som Solrun, er hvorfor. Vi får en slags forklaring om et barn med angst og søvnproblemer som under oppveksten må ha sovepiller for å få sove. Som har et mørke inne i seg. Vi kan ane et stort savn etter faren. Som nå har et mål i livet – å få nok penger til narkotika og det innebærer Nils:

«- Er ikkje du søster mi?

Jo visst. Vi var søstrer. Klart eg ville hjelpe.
I lommeboka hadde eg ein 500-lapp. Du snappa han til
deg. Du drog den falma hetta over hovudet. Raske
rørsler. I same augeblikk svinga Toyotaen inntil huset.
Nils. Han slo ikkje eingong av motoren.»

Hvordan skal det gå med Solrun – vil hun forsvinne fra flokken sin – dette synes jeg er nydelig beskrevet:


«Det hender at trekkfuglar kjem inn i snøver. Vekta av
snø legg seg på dei små kroppane. Fuglar fell til marka,
frys i hel. Eller dei klarer ikkje ferda over store havstykke.
Vengene er for korte, dei har ikkje nok krefter.
Fugleauga stirer. Ein liten fugl kan sjå seg til sida eller
tilbake. Berre eit augeblikk, men lenge nok til at han
mistar kontakten med flokken. Sakkar akterut, vimsar
seg bort. Får frost i vengen. Blir flygande aleine.»

Det er en første boken jeg har lest skrevet av Marit Kaldhol. Både bildet nedenfor (Foto: Øyvind Eide), og teksten om forfatteren er hentet fra Samlaget 



MARIT KALDHOL (f. 1955) har sidan debuten i 1983 gitt ut ei rekkje prislønte bøker for barn, ungdom og vaksne.
Kaldhol er utdanna lærar og har undervist i grunnskolen og vidaregåande skole. Forfattarskapen hennar er rik og variert, og inneheld både biletbøker for små barn, lettlesbøker, drama, bøker for større barn og ungdom i tillegg til dikt og romanar for vaksne.

En smakebit på søndag: Republikken Norge av Kjetil Bragli Alstadheim - fra kapitlet "Hans Majestet grisen"

$
0
0
Link til et innlegg jeg skrev om boken jeg skal gi en smakebit fra: Kjetil Bragli Alstadheim: Republikken Norge - en bok du bør få med deg

Helt kort handler boken om at demokratiseringen av Norge har stanset foran slottet. I boken får vi et bl a et innblikk i hvorfor det er slik at Norges øverste politiske verv fortsatt går i arv. Men også hva vi kan få i stedet.

At monarkiet er langt på overtid kan bl a vi lese i i kapitlet Hans Majestet Grisen. Her er temaet at vi i grunnloven har en paragraf som gir kongen rett til å dele ut ordensbevisninger, selv om adelen ble avskaffet i Norge på 1800-tallet. Som forfatteren skriver:

«Det er de kongeliges versjon av å bytte glansbilder. Det er suvenirene de gir hverandre når de er på offisielt besøk.»

Når de kongelige tildeler hverandre ordener, handler det ikke om hva den som mottar ordener har gjort, men hvem som er giver og mottaker. F eks har han listet opp at Mette Marit har tjue norske og utenlandske ordener og medaljer; den ene merkeligere enn den andre. F eks fra Japan: Storkors av den Kostbare Krones orden.



Ari Behn på bildet over har ikke mer enn tre, stakkars: to medaljer og en orden som han kan pynte seg med:

«Behn har mottatt Kong Olav Vs minnemedalje og Kongehusets 100-års medalje. På listen over norske dekorasjoner rangerer de ikke like høyt som for eksempel Kongens fortjenestemedalje som står på 22. plass. Behns medaljer står på 35. og 29. plass. Men begge rangerer høyere enn Forsvarets medalje for sårede i strid, og Politiets medalje for internasjonal tjeneste. Ari Behn er tildelt større ære enn en norsk soldat såret i strid. Og det eneste Behn har gjort er å gifte seg med Märtha Louise.»

Medaljen som henger rundt halsen er en orden han fikk av den nederlandske dronningen da hun var på besøk i Norge i 2010:

«Ari Behn var utnevnt til kommandør med stjerne av fyrstehuset Oraniens Kroneorden. Det tildeles utlendinger som har gjort noe spesielt for Nederland. Hva Ari Behn har gjort for landet, har hittil ikke kommet frem.»



Flere smakebiter finner du på bloggen til Mari: Flukten fra virkeligheten


Agnes Ravatn : Operasjon sjølvdisiplin - en humoristisk tilnærming til tema

$
0
0

«Sjølvhjelpsbok for deg som ikkje kan fordra sjølvhjelpsbøker

Sjekkar du Facebook på mobilen mens du les godnatthistorier for ungane? Har du konsentrasjonsvanskar og manglande impulskontroll? Ikkje-eksisterande treningsvanar og eit kosthald lagt opp etter innfallsmetoden? Då er denne boka for deg! 

Mangel på sjølvdisiplin er eit problem stadig fleire merkar på kropp og sinn. Slik var det òg for forfattar Agnes Ravatn, som i mange år var ein kronisk utsetjande internettslave, med frynsete livsstil og altfor høg kvilepuls. Heilt til ho bestemte seg for å ta eit grep. Resultatet er ein vitskapleg fundert og praktisk guide til korleis du kan gjenvinne viljestyrke og sjølvkontroll. Operasjon sjølvdisiplin er ei gjenkjenneleg og underhaldande bok spekka med råd om korleis du kan bryte dårlege vanar, arbeide konsentrert, få gode rutinar, og meir fritid utan dårleg samvit.

Boka passar like godt for studentar og folk i kontoryrke, som for deg som har vondt for å knyte på deg joggeskoa, eller har ein hang til å småete.
Tekstane i boka byggjer på ein artikkelserie i Dag og Tid.»

Jeg skal forsøke å gjøre dette innlegget så enkelt som mulig: jeg fikk en forkjølelse kastet over meg på fredag. Det er det med at noe har invadert kroppen min som jeg misliker veldig.

Vil du lese et fyldig og god anmeldelse av denne boken kan du lese innlegget som Rose-Marie har skrevet på sin blogg:


Årsaken til at jeg lånte denne lille boka på 108 sider i et lite format av biblioteket, er ikke at jeg forventet mange nye råd hva angår selvdisplin utover det jeg har lest tidligere. Hun viser til en del forskning på området, og det meste har jeg lest om før, i bøker og artikler i aviser og tidsskrifter. Noe nytt er det å hente. Men det er erfaringen med forfatterens morsomme tilnærming til slike temaer som fikk meg til å lese boken.  

For som mange av oss mangler hun selvdisiplin på en del områder, som kan gi seg utslag i en del komiske tilstander og situasjoner, og det var det jeg ville lese om. Gjenkjennelsen beskrevet av Agnes Ravatns skarpe og morsomme penn. Hun skuffet ikke denne ganger heller.

For egen del er det å si at det er områder jeg har mer selvdisiplin enn andre. Jobb og økonomi er gode områder.  Trening under middels. Salte snacks er jeg en uforbederlig synder. Jeg drømmer bare om den dagen jeg kan finne en død rotte i posen med potetgull fra Maarud der favorittsmaken er Ost & Løk. Det vil nok være den beste kuren mot min dårlige selvdisiplin på området. Jojo-slanking kan jeg alt om. Både hvordan en går ned vekt og går opp igjen.

Jeg er en av de få som ikke har smarttelefon. Jeg leser her i en bokanmeldelse i VG at Agnes Ravatn hadde gått tilbake til en Nokia, en sånn som jeg har. Så glad jeg ble da jeg leste det - føler meg ikke så ensom lenger! Har lenge tenkt at jeg skal skaffe meg en smarttelefon for ikke havne utenfor den teknologiske utviklingen. Har også et stående tilbud på jobben som jeg hittil har takket nei til. Men når jeg observerer hvor avhengig mange er av smart-telefonen, har det foreløpig bare vært en tanke. Er redd for at den skal invadere meg på samme måte som forkjølelsen har gjort med kroppen min.

Men når det er sagt: jeg synes det er noe skummelt med de som er selvdisiplinerte på de fleste områder. Vi lever i et overflodssamfunn, og det skal en sterk rygg å lukke øynene for alle fristelsene. Men Agnes Ravatn har råd og tips som kan være til hjelp.

I et tidligere innlegg har jeg skrevet om listen jeg har hatt på kontoret mitt, en liste jeg har hatt omtrent siden jeg begynte å jobbe. Jeg fant den i et internt blad på jobben – og her er det mange råd som jeg har fulgt og som har gitt effekt jobbmessig – med det er det ikke sagt at jeg ikke synder innimellom også på det området:

·            Løs oppgavene i rekkefølge etter deres viktighetsgrad

·            Gjør "ubehagelige" ting tidligst mulig på dagen

·            Kom med løsninger, ikke bare problemer

·            Gjør en ting av gangen - og gjør den ferdig

·            Ta aldri i et stykke papir uten å gjøre noe med det

·            Løs beslektede oppgaver i sammenheng

·            Unngå impulsive avbrytelser i eget og andres arbeid

·            Gjør ikke ting bedre enn godt nok til å tjene sakens formål

·            Fastsett tidsfrister for arbeidet

·            Vær usvikelig presis ved oppfølging av tidsfrister

·            Analyser feil og forebygg gjentakelser


·            Årsaksforklar suksesser - og gjenta dem

Oppsummering november 2014 - nå venter jeg bare på solsnu!

$
0
0
Over er bokomslag til bøker jeg leste i november og til slutt er link til blogginnleggene jeg skrev om min leseopplevelse.
I tillegg kommer bøker jeg begynte på og avsluttet etter x-antall sider. Jeg har, heldigvis, forbedret meg på å avslutte en bok som ikke fenger, tidligere. Når jeg har lest ca 50 sider og boken ikke fenger, da avslutter jeg. I november var det en del bøker, og heldigvis er det bøker jeg lånte av biblioteket.  Bøker jeg avslutter etter så få sider  har jeg ikke skrevet om. Det er ikke grunnlag for å trekke noen konklusjon om boken. Og risikoen om at jeg i sum har gått glipp av en god leseopplevelse, den ligger der.

Men så var det de som virkelig fenget, og i november var det boken til Ingrid Storholmen: «Her lå Tirpitz».  Det ble en intens leseopplevelse jeg sjelden opplever. Jeg krysser alt jeg har for at hun får suksess med boken. Men dessverre er det slik at det må vel skje ved at boken selges utenfor Norge.

Noen ganger skuffer norske lesere meg når jeg ser hvilke bøker som ligger øverst på salgsstatistikkene.  Jeg blir redd for at det kan medføre at det ikke gis ut andre bøker enn krim og populærlitteratur av typen som Lucinda Riley og Cecilia Samartin skriver. Salgstallene teller i bokbransjen, ingen underskuddsforetak overlever over tid, og det er bare å se hva som skjer rundt bokanmelderne. Les hva Ingvar Ambjørnsen skriver her: Farvel til VG Jeg liker ikke det som skjer!!

Link til blogginnlegg:

 

'Her lå Tirpitz' av Ingrid Storholmen - lokalhistorien fra stedet der jeg vokste opp ble mer levende med denne gode og sterke romanen




"Ensomheten i Lydia Ernemans liv" av Rune Christiansen - jeg fikk en sjelden ro i meg når jeg leste denne gode romanen

$
0
0

Sitat fra begynnelsen på romanen:

«En ettermiddag sent om høsten, på vei hjem etter en
anstrengende økt i et kaldt og skittent fjøs, stanset Lydia
bilen i veikanten. Hun var invitert i selskap om kvelden og
hadde alt annet enn god tid, men nå trengte hun å tilbringe
noen minutter ute i frisk luft. Hun dro på seg slagstøvlene
hun hadde liggende i bagasjerommet, skrittet forsiktig ut i
grøften og bega seg gjennom den myraktige krattskogen.
Ved bredden av tjernet ble hun stående ganske urørlig,
Bare nå og da løftet hun hånden for å vifte vekk et insekt,
et par ganger strakte hun seg etter en øyenstikker, ikke
for å gripe den, snarere for å anerkjenne forbindelsen der
i skumringen. To skapninger delte, om aldri så flyktig,
samme tidsrom, det var virkelig ikke uten betydning. Et
rastløst fuglekvitter lød fra kjerret, tørre blader skalv i
i vinddragene, og overalt svaiet og bølget bregner og tistler
og paddeblader i døsige og uvirksomme bevegelser. Lydia
bøyde seg og stakk hendene ned i vannet, de mørknet og
forsvant i en grumset sky. Hun reiste seg og tørket av hånd-
flatene mot den grå kåpen, som var skitten fra før. Selv
om hun hadde kåpen etter moren, brukte Lydia den som
arbeidsfrakk om vinteren. Hun syntes det passet seg slik nå
da moren og hun befant seg så langt unna hverandre. Den
skulle ikke henge i et skap som et sentimentalt kledebon,
den skulle tas i bruk og slites ut. Ja, nettopp som en del av
arbeidet og det hverdagslige ville hun ha morens kåpe.»

Når mange kritikere er positive til en bok, blir jeg nysgjerrig. Samtidig blir jeg skeptisk. Kritikere gir ofte plusspoeng for originalitet. Det er ikke alltid originaliteten i en bok treffer meg som leser. Men i dette tilfellet beskrev de en roman på en måte som jeg tenkte ville treffe meg som leser. Og det gjorde den. Jeg har lånt romanen av biblioteket.
For de som pga tittelen skulle tro at dette er en trist roman å lese, så er den ikke det. Ihverfall opplevde jeg ikke jeg den som trist. Og jeg er en person som er følelsestyrt og en leser det er enkelt å få inn i et trist modus. 


Rune Christiansen (f.1963) var en ukjent forfatter for meg før jeg leste om hans roman Ensomheten i Lydia Ernemans livutgitt i 2014 på forlaget Oktober. Jeg leser at han er kjent for å skriver bøker om vanlige liv. Kritikerne er unisont enige at han på generelt grunnlag skriver gode bøker; «et språk som fløyel, at hver eneste setning var så vakker at du kunne klippe den ut og henge den opp på veggen, hadde vi kastet terninger, ville Rune Christiansen fått en sekser, ja en syver og så videre.» ( DN lørdag 29.11.14). Det står også at forfatteren er en slags skjult perle. Men etter å ha lest romanen mener jeg at leserne burde kjenne sin besøkelsestid - dette er bra saker. 
Link til forlaget der det er gitt utdrag av det kritikeren har skrevet om romanen.For romanen er forfatteren tildelt Brageprisen for beste skjønnlitterære bok i 2014. Den er også langlistet til P2-lytternes romanpris og nominert til Ungdommens kritikerpris.
Rune Christiansen er ingen ukjent forfatter. Han har gitt ut bøker i ulike sjangere og er en prisbelønt forfatter. Ensomheten i Lydia Ernemans liv erhans åttende roman. Etter å ha lest romanen skal jeg helt klart lese flere bøker han har skrevet.

«Lydia Erneman har vokst opp som eneste barn på et småbruk nord i Jämtland. Hun utdanner seg til veterinær og flytter etter noen år i Skåne til et lite tettsted i Norge. Vi følger Lydia i hennes virke som dyrlege, i gjøremålene som følger de skiftende årstidene og landlivets rutiner. Kontakten med foreldrene er sporadisk, for selv om Lydia lett vinner respekt og tillit for sin iherdighet, er det likevel som om hun er prisgitt ensomheten som den altomfattende betingelsen for sitt liv, en betingelse som kan slå et menneske til marken, men som like fullt er et utspring for lykke.»
Nå er ikke jeg kritiker og kan ikke slenge rundt meg med uttrykk om romanens litterære kvaliteter. Men det som var det beste ved Ensomheten i Lydia Ernemans liv, var at jeg fikk en sjelden ro ved å lese den. Uten sammenligning forøvrig; jeg fikk en ørliten kobling til filmatiseringen av James Herriots bøker om hans opplevelser som dyrlege. Les mer her.
Det er et vanlig liv en kan gå inn i uten det heseblesende tempoet som er i mange bøker. Men handlingen er på ingen måte stillestående. Tvert om. Men det som skjer rundt hovedpersonen Lydia skjer uten en voldsom dramatikk. Derfor er det lett å leve seg inn i handlingen i romanen på ca 250 sider fordelt på korte kapitler. Og når språket flyter så lett, ja da flyter alt så enkelt fremover.

Sitat fra et intervjuet med forfatter Rune Christiansen i DN lørdag 29. november 2014:

«- Så mye av dagens litteratur og filmer handler om
ytterpunktene, men jeg vil skrive om det helt vanlige.
Et liv er stort nok. Vi har vårt tungsinn, våre lengsler,
bekymringer og sorger. Vi er menneskelige og
ømskinnet. Men vi er ikke alene.

Han nikker forsiktig, mer til klangen av ordene enn
til selve resonnementet, synes det først. Så sier han:
 - Vi lever jo alle vanlige liv. Samtidig fornemmer vi at
det å være menneske, er noe ytterligere. Vi kan ane en
vind, et slags sus av tiden. Disse små glimtene av noe vi
husker fra et sted, en gang, fra kanten av en sti eller noe,
kan hinte om suset bakenfor trærne: om våre drømmer,
forestillinger, fornemmelser, holdninger til livet. Jeg
tenker at det er som om vi mennesker identifiserer oss
med det tilsynelatende ubetydelige. Og jeg synes det er
ganske fantastisk.

Han ser opp.
- Jeg forsøker å lytte til disse minnene. Jeg forsøker å
holde fast ved det som ellers kan gå tapt. Jeg prøver å skrive

ting ned på papiret. Så har jeg det i hvert fall fast der.»

Noveller: "Dette har jeg aldri fortalt til noen" debutboken til Maria Kjos Fonn - traff meg med stor kraft.

$
0
0
Sitert fra bokomslaget til novellesamlingen jeg nettopp har lest: Dette har jeg aldri fortalt til noen.

«I disse novellene er ingen innenfor.  Ingen har funnet sin plass og ingen forstår de sosiale kodene det er vanlig å følge. Her møter vi unge mennesker med mye fortid og lite framtid, som alltid ødelegger for seg selv - eller andre.»


«Maria Kjos Fonn (f. 1990) har vokst opp på Årvoll. Hun studerer på Universitetet i Oslo og går på Aschehougs forfatterskole. "Dette har jeg aldri fortalt til noen" (2014) er hennes første bok.»

Boken harjeg lånt av biblioteket. Dette er kraftfulle noveller som setter seg i mageregionen som knyttneveslag. Forfatteren plasserer slagene med presisjon; teksten er ribbet for unødvendig «snikksnakk».

Jeg blir plassert rett inn på hovedpersonen, og når det er som mest intenst blir jeg brutalt kastet ut av handlingen. Brutalt blir det fordi jeg blir påminnet om at det novellene handler om er realisme for mange. Følelsen for hovedpersonene svinger fra den ene siden av skalaen til den andre. Noen ganger kjenner jeg medfølelse, andre ganger avsky – blir forbannet. I en av novellene får den frem et skrik fra meg - hvor er Barnevernet! Men den fremkaller også latter.

Link til forlaget der det er utdrag fra gode anmeldelser, som f eks:

"Maria Kjos Fonn klinker til med rå noveller og svart humor fra en ny generasjon. (...) Maria Kjos Fonn står frem som et fortellertalent med sans for direkte tale. (...) Hun intensiverer norsk oppvekstskildring og skittenrealisme og kan komme til å hevde seg i sporet etter folk som Lars Saabye Christensen, Jonny Halberg og Cecilie Løveid."
Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv

Det er syv noveller i boken fordelt på 136 sider. Syv ulike historier. Den første, Edel, starter slik:

«Dette har jeg aldri fortalt til noen, og det tror jeg ikke Edel har heller.
Det er mye jeg ikke har fortalt til noen. Jeg har prøvd ganske lenge på å være ingen, og det må jeg si gikk etter planen. Edel trodde det var ufarlig å gjøre meg til hennes ingenting noen timer om dagen: mellom de nesten vindtette plankene i låven var vi jenter uten fortid, uten navn.»

Hovedpersonen og Edel har et seksuelt forhold, men Edel er dama til Fransen. Og han og kompisene har voldtatt hovedpersonen:

«Jeg husker ikke så mye av det. Jeg var fjorten år og veldig full, det var på WC. Jeg prøvde å rive setet av doskåla for å ha noe å forsvare meg med. Så var det som om all kraften rant ut av meg, musklene liksom ga opp, jeg falt fremover. Det var Fransen som gjorde det, så gjorde Simon det. Så trodde det var over, så gjorde Anders det også. Jeg kastet opp etterpå. De oppførte seg alltid som om det aldri hadde skjedd. Nå er jeg nesten ikke sikker mer.»

Kan det fortelles mer direkte? Tenk å være ung jente og stå i en rettssal og vitne om en slik hendelse!

I novellen Alarm er hovedpersonen innlagt etter at hun hadde forsøkt å ta livet av seg med inntak av femti Sobril– for å få kjæresten til å flytte tilbake til seg. Hun er en manipulerende person. Hun har smuglet med seg kokain inn på sykehuset; men hjemmestedet er ikke helt samarbeidsvillig når hun skal bruke stoffet – eksempel på svart humor:

«Jeg gikk ut i gangen.
-      - Jeg har en pose kokain inni my lady part, sa jeg.
Alle så opp.
-      - Du har hva? sa den blonde nattevakten.
-      - En pose med dop i vagina, sa jeg. - Jeg aner ikke hvordan den havnet der. «

Det medfører at hun må til den gynekologiske akuttavdelingen på sykehuset – her fra møtet med gynekologen:

«Jeg var litt overrasket over at hun ikke sa at jeg hadde en vakker lady part, alle som hadde sett den, hadde sagt det, men jeg antok det ikke lå i rollen hennes. Hun dro ut posen med en slags magnettang.
-      - Da inndrar jeg den.
-     -  Hva? sa jeg. – Dere tar fra meg tre gram kokain?
-      - Det må vi nok.
-      - Det er jo helt vilt. Jeg er tjueto år. Jeg fester fire ganger i uka. Jeg trenger den mer enn deg.
-      - Vi kan ikke la deg besitte illegale stoffer på et sykehus, sa hun.
-      - Greit, sa jeg. Men ikke ta for mye på en gang. Du kan bli paranoid.»

En presisering: utdragene fra to av novellene beskriver ikke hele handlingen i dem. 


Jeg er imponert over debutboken til forfatteren, og jeg tenker at tematikken i den vil også treffe yngre lesere. Det er bare å ønske forfatteren lykke til om hun skulle ønske å gi ut flere bøker. Jeg håper mange leser denne. 

Biografi: Tove Jansson - Arbeid og elsk, av Tuula Karjalainen - en av de beste biografiene jeg har lest.

$
0
0

Jeg har fått det bekreftet: det ligger mye i teksten og mellom linjene i Tove Jansson bøker om Mummidalen som er selvopplevd. Det fant jeg ut ved å lese Tuula Karjalainens biografi om Tove Jansson.

Mange har fortalt at de ble skremt av Tove Janssons bøker om Mummidalen da de var barn. Jeg leste ikke Tove Janssons bøker som barn. Jeg syntes tegningene i bøkene tilsa at dette måtte være bare fantasi og tull. Ikke var rollene besatt av mennesker, heller ikke dyr. Men med unntak av Karius og Baktus, så var heller ikke Torbjørn Egners bøker noe jeg leste. Alt for sukkersøtt for meg. 

Det var først etter at jeg selv fikk barn og begynte å se tegnefilmer, lese bøker og tegneserier om Mummidalen, at jeg ble fasinert. Derfor ble jeg mer og mer nysgjerrig på hvem Tove Jansson var, og det var naturlig å lete etter en biografi om henne. Hva kan hun ha ment med historiene mv.  For hennes barnebøker kan like gjerne leses av voksne.

I og med at det har vært Tove Jansson jubileum i 2014, 100 år siden hun ble født, og jeg i den forbindelse har lest noen avisartikler om henne, har jeg tenkt mer og mer på å finne en biografi jeg kunne lese. Jeg søkte og fant biografien om Tove Jansson skrevet av Tuula Karjalainen og utgitt i 2013: Arbeid og elsk.

Jeg har lest en del biografier, men jeg tror biografien om Tove Jansson er en av de beste biografiene jeg har lest. Tusen takk til forlaget for boken.

Biografien er ikke bare en bok, den er for meg et kunstverk. Omslaget er spesielt, materialet er i mattet papir – utrolig godt å holde i - og gullbokstaver! Boken på 300 sider er illustrert med mange bilder. 

Den røde tråden i biografien er kunstneren Tove Jansson. Hun var ikke bare skaper av Mummidalen, hun var maler, dramatiker, karikaturtegner, tegneserieskaper og forfatter av 11 bøker i tillegg til mummibøkene, herunder Sommerboken som er en av de fineste bøkene jeg har lest, og som står i bokhyllen min. Hun var en hardt arbeidende kunstner, men hadde ikke suksess hele livet. For å forstå det hun har skapt, er det interessant å vite om det livet Tove Jansson levde og viktige hendelser i livet henne.

Forfatteren skriver bl a innledningsvis:

«Den som skriver en biografi, går uvegerlig inn i et annet menneskes verden og begynner å leve vedkommendes liv i en slags parallell virkelighet. Det å stige inn i Tove Janssons liv har vært en rik og flott opplevelse, selv om man hele tiden må være seg bevisst at man ikke uten videre er velkommen...Det finnes utallige måter å se mennesket og kunsten på, og liver har ingen handling. Det finnes bare usammenhengende, parallelle hendelser som løfter hverandre fram eller dekker hverandre. Jo mer man gransker dem, desto mer komplisert blir bildet. Dette stemmer særdeles godt når det gjelder Tove. Hun gjorde mange ulike ting på én gang. Hun malte nesten hele livet, laget mummibøker i over trettifem år, illustrerte forskjellige utgivelser, samt skrev voksenbøker i flere tiår.»

Tove Jansson døde i 2001. Fra slutten av biografien:

«Gamle mennesker blir ofte spurt hvordan de vurderer det livet de har levd, og hvordan de ville leve de hvis de fikk leve det om igjen. Også Tove ble spurt om dette da hun fylte 80 år. Hun slo fast at hun hadde fått leve et spennende og fargerikt liv, om også et anstrengende liv. Hun var svært lykkelig over det. Hun slo fast at det viktigste i hennes liv hadde vært arbeidet og deretter kjærligheten. Men så slo hun overraskende fast at hvis hun fikk leve livet på nytt, så ville hun gjort alt annerledes. Men på hvilken måte annerledes, det ville hun ikke fortelle.»

Det er ikke enkelt å velge ut hva man skal ha med i et innlegg fra denne boken, det er så mye å velge mellom. Dessuten er det ikke meningen at jeg skal sitere skrive en masse; jeg vil at flere skal lese denne flotte biografien.

Tove Jansson ble født i Paris i 1914, like etter at 1. verdenskrig var brutt ut, og noen måneder etter at foreldrene hadde giftet seg. Hun ble født inn i en kunstnerfamilie.

Toves viktigste kunstneriske forbilde var faren, billedhuggeren Victor (Faffan) Jansson. Det var mange konflikter mellom Tove og faren fordi begge hadde sterke synspunkter på samfunn og politikk. Et elsk og hat forhold. Men til tross for dette bodde Tove hjemme til hun var 27 år.

Moren Signe (Ham) Hammarsten-Jansson var det store midtpunktet i familien og den største kjærligheten i Toves liv. Det var moren som lærte Tove å tegne; bokstavelig ved at hun satt på fanget til moren. Men selv om moren også hadde studert kunst, ga hun opp en kunstnerkarriere for å forsørge familien gjennom lønnet arbeid. I tillegg bestod familien av Toves to brødre.

Tove hatet skolen og var en ganske dårlig elev, og hun fikk lov av foreldrene til å avbryte skolen for å begynne på kunststudier alt som 16 åring. Her er et bilde hun malte – Mystisk landskap - fra 1930-tallet:


Tove var aldri gift og hadde ingen barn. Det er ingen hemmelighet at Tove var homoseksuell. Hun ville ikke at det skulle være hemmelig, men heller ikke at det skulle gjøres noe stort nummer av det. Tidlig i livet hadde Tove flere heteroseksuelle forhold.  Hun ønsket å gifte seg og få barn, men det samme ønsket hadde ikke de mannlige partnerne. Det var i 1946 at hun oppdaget at hun var forelsket i en gift kvinne.  Det var ikke enkelt pga at på den tiden var homoseksualitet en forbrytelse etter loven. Det var etter at hun i 1955 møtte Tuulikki, at Tove møtte kjærligheten.

2. verdenskrig var en tung tid for Tove som var et følelsesmenneske. Hun var antinazist og gjorde ofte narr av Hitler i sine illustrasjoner. Her er en tegning av Hitler der han er et lite troll (1938):



Tove hadde mange kunstdekorasjonsoppdrag, bl a fresker i Helsingfors rådhus; her er den ene av dem, «Fest i byen» (1947):


Men det er ingen tvil om at det var når forfatteren begynte å skrive om tilblivelsen mv av mummiverden, jeg gledet meg mest til å lese:

«Man kan finne mange forbilder for dalens landskaper, personer og samfunnsånd. Toves egen familie, faren, moren og brødrene har påvirket Mummidalens hovedroller, som også flere av Toves venner. Utgangspunktet for Mummidalens landskap regnes vanligvis å være huset til Toves mors foreldre på Blidø i Stockholms skjærgard, som morfaren hadde latt bygge. Der tilbrakte også Tove mange somre i barndommen sammen med morens foreldre, søskenbarn og morbrødre. Huset var stort, det var utallige rom, og i nesten alle var det en kakkelovn. Omgivelsene var milde og frodige med store trær.»
Hva som har påvirket bøkene er beskrevet – det er så gøy å lese! Bl a at i hver skikkelse i mummiverden som hun skapte, er det noe av forfatteren. 
Berømmelsen kom etter hvert; når mummitrollene erobret verden. Det skjedde etter at hun hadde signert en sju års kontrakt med Evening News om en tegneserie – det gjorde også til at hennes pengeproblemer ble borte. Men berømmelsen var ikke entydig lykksalig eller viktig. Det ble masse stress og opplevdes ikke så meningsfylt etter et par år med dette arbeidet.
Jeg liker melankolien i det Tove Jansson har skrevet. Men like mye det humoristiske. Gjenkjennelse er også der, både seg selv og andre.
Jeg tenker at uten lille My hadde bøkene om Mummidalen hatt mindre interesse for meg. Hun er motvekt mot det som er sukkersøtt, som f eks Snorkfrøken. Om hvor viktig My er, noe man kan trekke sammenligninger til i samfunnet forøvrig, les her:  

«My sier alltid alt, også det som ingen egentlig har lyst til å høre, men som
er sant, og det å si det høyt er ofte velkomment. Hun er svært spesiell - glad, er ilter og litt slem, noen ganger rent ut sagt ondskapsfull idet hun biter andre i beina eller halen og ler søtt attpåtil. Hun gjør skøyerstreker, fjaser og er som tidligere tiders hoffnarr, dvergen. Sånn er h u n j o også, bitte liten, en titusener  millimeter. Så liten at man måtte bruke forstørrelsesglass for å se henne.

My er den høyest elskede av alle vesenene i Mummidalen. Dette forteller mye også om leserne. Hun er en positiv liten slyngel. Om Mys nødvendighet har Tove sagt: «Ja, ser du – hun er svært praktisk og anvendelig. Jeg trengte noe å bygge opp mot mummifamiliens  håpløse følsomhet. Skulle man ta henne bort, ville dere se at det ble en eneste jatting. »
Jeg kunne skrevet og skrevet, men jeg stopper der. Er du interessert i å vite mer om Toves liv, den vidunderlige Mummidalen og mye mer, les biografien. Jeg kommer helt sikkert til å lese boken flere ganger, og kommer tilbake til denne boken i senere innlegg.
Bl a har jeg de siste dagene fått kjøpt en del brukte bøker hun har skrevet, og kommer helt sikkert til å kjøpe flere. Også nye bøker – planene er mange. Som det vil komme innlegg om. Det gir en helt annen mening å lese de etter at jeg har lest biografien.



Til slutt et bilde av Tove Jansson dersom det er noen som har glemt hvordan hun så ut – kilde Tove Jansson.com


Sju dagar i august - en god roman av Brit Bildøen utgitt i 2014

$
0
0
Det er som det er ellers i samfunnet: det er de som skriker høyest som får mest oppmerksomhet. Men om det er de en bør lytte til, det kan diskuteres. Slik er det også med forfattere.

Berit Bildøen var en forfatter som var helt ukjent for meg helt til jeg fant og leste romanen hun ga ut i 2014: Sju dagar i august. Men Brit Bildøen har gitt ut mange bøker, også prisbelønte bøker, og bøker som er nominert til priser. Her er link til Samlagets presentasjon av forfatteren som starter slik:

«BRIT BILDØEN (f. 1962) er forfattar og forlagskonsulent. Ho debuterte i 1991 med diktsamlinga Bilde av menn, og har sidan gitt ut barnebøker, gjendiktingar, romanar og essay.»



Foto: Tove K. Breistein. Samlaget

Det er ingen tvil at Bokbloggerprisen 2015 har fått opp mitt fokus mot norske forfattere. Det er mange gode bøker som drukner i bestselgerne. Dessverre. Sju dagar i august av Brit Bildøen virker å være en av dem. Det er det ingen grunn til synes jeg etter å ha lest den. Romanen er på 208 sider og jeg har lånt den av biblioteket.

Sju dagar i august har fått gode anmeldelser av kritikerne. Samlaget har sitert fra anmeldelsene herog her er Anne Merethe K. Prinos (Aftenposten)

"Noe av det fineste med romanen er at den klarer å ta opp i seg så mange aktuelle hendelser og trekk ved samtiden uten at det virker forsert. Ved å legge handlingen et lite stykke frem i tid kan Bildøen med sin enkle, pregnante stil skrive helt tilforlatelig om å miste et barn på Utøya. Det samme gjelder fremstillingen av en tilværelse der uvær og oversvømmelser er gått fra å være ekstreme til det normale. Som en av bipersonene sier det: ´Dødsangsten får oss til å avvise faren, fortrenge det opplagde, justere oppfatninga vår om kva som er naturleg, og kva som er rett. Vi vil eigentleg berre ha det godt.´Jeg er redd det er en skremmende treffsikker diagnose."

Det er Sofie som mistet sitt eneste barn, Marie, på Utøya for åtte år siden. Hun er avdelingsleder på det nybygde Munch-museet i Bjørvika. Hun er gift med Otto som er leder for From, Foreningen for romfolket. Han har en sønn fra tidligere ekteskap som er flyttet til Australia.

Vi følger ekteparet syv dager i august. Frem til nå har de holdt sorgen i sjakk på sin måte. Men hendelsene disse dagene, som hver for seg ikke er alvorlig, gjør at sorgen endrer karakter og kommer opp til overflaten igjen. Som en elv som har fått større vannføring og får nytt elveløp. 

Det er tungt å lese når Sofie og Otto tenker tilbake til terrordagen 22.juli 2011, og de etterfølgende dagene, ukene, årene.  Hver og en av oss har noe vi kan tenke tilbake til selv om vi ikke ble direkte berørt. Bildene som kommer opp i hodet, inkl hvor jeg var den dagen, hva jeg tenkte da den første meldingen kom, tanker rundt hvordan de etterlatte måtte ha det osv. Små ting som at jeg fortsatt reagerer på – ord som misbrukes: f eks når journalister slenger ut ord som katastrofe om tap på en idrettsarena.

Selv om boka ikke er overstrødd med dette tema, bare av og til kommer det frem som en forklaring på hvorfor Sofie og Otto lever slik de gjør, tenker som de gjør, treffer denne stillferdige boken meg på en helt spesiell måte. Som dette tilbakeblikket om at de var redd for at fjortenåringen skulle bli forkjølet pga regnværet dagen før katastrofedagen:

«Dei hadde sendt Marie av garde dagen for. Jenta med den altfor store ryggsekken. Ho bar den tunge sekken som om den romma alt ho var i ferd med å bli. Alt dette bar ho stolt ut av syne. Ho var for ung til å dra, men hadde hatt så lyst. Ho skulle vere med to venninner som var eldre enn henne. Dei skulle ligge i telt. Det skulle vere trygt. Den første dagen hadde Sofie og Otto engsta seg konstant, særleg under det kraftige regnvéret på torsdagskvelden. Det går bra! Marie hadde ledd i telefonen. Dette går bra, eg har støvlar, no begynner konserten, ha det!»


Men mest handler romanen om sju dager i august åtte år etter. Vi følger dem dag for dag. Et flåttbitt Sofie har fått som gjør Otto bekymret, det samme gjelder  bekymring for sønnen. Middager de deltar i. Venninnen og kollegaen Karen som ble forbigått da Sofie ble ansatt som avdelingsleder.  En flomkatastofe som gjør at det som skjedde for åtte år siden kommer nærmere. Sorgen som får ny styrke. Det ligger en spenning om hvordan det skal gå med Sofie og Otto. Særlig når vi får vite om tekstmeldinger som er gått mellom Karen og Otto. Er det som skjer «tuen som velter det store lasset»...

En smakebit på søndag: fra biografien "Tove Jansson - arbeid og elsk" av Tuula Karjalainen

$
0
0


Jeg har lest mange bøker skrevet av norske forfattere  utgitt i 2014 den siste tiden pga Bokbloggerprisen 2015. Men innimellom leser jeg bøker av forfattere jeg ikke kan nominere til prisen, men som jeg skulle ønske jeg kunne. En av dem er biografien jeg skrev om tidligere i uka og som min smakebit er hentet fra:



Skal du lese et nydelig blogginnlegg om mummibøkene – les dette på Barnebokkritikk.no:Lyse sommerdager, mørke vinternetter

Smakebiten:


«Forfattere blir ofte spurt om hvem de skriver for. Bo Carpelan spurte også Tove Jansson om dette i 1964, og hun svarte at det var for seg selv, ikke så mye for barn, i alle fall ikke først og fremst. «Men om fortellingene mine henvender seg til en spesiell type leser, er det trolig et nurk. Jeg mener dem som har vanskelig for å passe inn noen steder, dem som er utenfor og på grensen [...] Bortkomlingen. Det nurket som man selv har klart å flykte fra eller skjule.» Hun fortalte at nesten alle de talløse leserbrevene som var blitt sendt til henne, var nettopp fra nurk: redde, engstelige og ensomme barn. Mummileserne  søker og finner trygghet og trøst i mummiverdenen. Tove har sagt at det å innramme glede og frykt er veien til ting som de voksne lett glemmer, som kontakten med de enkle tingene, følelsen av trygghet, skrekken som finnes overalt. Hun ville ikke utelukke noe som hørte til barnas verden, som det uforklarlige, det ømme og det grusomme: «I alle ærlige barnebøker tror jeg det finnes en skrekkopplevelse. Både engstelige og selvsikre barn trekkes mot den, og mot ødeleggelsen, ubevisst.Det farligste er mørkeredselen, trusselen uten navn. Men også den kan fungere bra som bakgrunn bak tryggheten og gi den mening og kontrastvirkning.»


Flere smakebiter finner du på bloggen til Mari: Flukten fra virkeligheten


Krim: Brighton Rock av Graham Greene - filmatisert to ganger, senest i 2010

$
0
0

Etter å ha lest en del bøker utgitt av norske forfattere i 2014 med sorg og tristhet, måtte jeg ha noe annet. Hvorfor ikke gå i bokhylla for å se etter en krim jeg ikke har lest.

Der fant jeg Brighton Rock av den engelske forfatteren Graham Greene (1904 – 1991). Jeg kan ikke huske hvordan den er kommet inn i min bokhylle. Den ble utgitt i 1939 og på norsk første gang i 1960. Her på Wikipedia kan du lese mer om forfatteren.

Brighton Rock er filmatisert to ganger. Første gang i 1947, og andre gang i 2010 med bl a Helen Mirren i en av rollene.

Romanen på 287 sider starter slik:

«Hale visste at de hadde bestemt seg til å myrde ham før han hadde vært i Brighton i tre timer. Hans blekkflekkede fingre og avbitte negler, hans kyniske og nervøse mine stemplet ham øyeblikkelig som en utenforstående. Han passet ikke sammen med det blanke solskinnet, med den kjølige brisen fra havet, med alle de glade menneskene som var ute for å nyte det vakre pinseværet. Hvert femte minutt gikk det tog fra Victoria-stasjonen i London, og i Brighton spydde de ut sin last av glade mennesker, som duvet videre nedover Queen’s Road med trikken og steg ut i den friske, klare forsommer-luften. Den lange rekken av hvite hus langs stranden tegnet seg mot himmelen som en blek, viktoriansk akvarell. Et race for lilleputt-biler var i full gang, et musikk-korps spilte, havene strålte av blomster, og et fly som gjorde reklame for en eller annen patentmedisin, skrev bleke uklare røkbokstaver på himmelen.»

Hale er Charles (Fred) Hale, en journalist som jobber for Daily Messenger. I rollen som "Kolley Kibber" skal han distribuere kortene for en aviskonkurranse. De som finner et av kortene kan innkassere et beløp, men klarer de å avsløre Hale, blir det et større beløp på finneren.

Men Hale har en gjeng fra Brightons underverden, med den 17 årige brutale gjenglederen Pinkie, i hælene. Pinkie har overtatt ledelsen for gjengen etter at den tidligere lederen er drept. De legger skylden for drapet på Hale.

For å beskytte seg tar Hale kontakt med den barmfagre og lettlivede Ida Arnold. Han antar at det kan forhindre at gjengen tar han. Men imens Ida er på toalettet, får de tak i han.

Ida får tilfeldigvis vite om likskuet til Hale ved å lese avisen. Dødsårsaken er oppgitt å være hjertesvikt. Men dette får ikke Ida til å stemme, og hun setter igang undersøkelser rundt dødsfallet. Hun vil ha rettferdighet for stakkars Hale.  
Pinkie og gjengen har gjort en feil når dekket over sporene etter Hale. Pinkie finner ut at den 16 årige Rose som jobber på et serveringssted, også stiller spørsmål ved dødsfallet. Han finner ut at det beste vil være å få Rose interessert i seg for å få henne til å tie. Men da har han ikke regnet med Ida Arnold som ønsker rettferdighet for Hale og vil beskytte Rose. Dette presser Pinkie til å gjennomføre flere drap...

Jeg likte romanen. Men jeg synes den ble litt langdryg enkelte steder. Mulig det har å gjøre et tema forfatteren vil ha frem i romanen:

Pinkie og Rose er katolikker, som Greene var, og deres tro er i kontrast med sterke og rettferdige Ida, hvis moral ikke styres av religion.

Jeg har en roman til av samme forfatter, Den menneskelige faktor, som jeg heller ikke har lest. Den er fra 1978, og den skal jeg lese med tid og stunder.  

Her er traileren fra filmen fra 2010 – ser ikke dette spennende ut da, med Helen Mirren i rollen som Ida Arnold: 


Pusteproblem av Marita Liabø - en roman med en hovedperson som provoserte meg

$
0
0
Å lese romanen Pusteproblem av Marita Liabø utgitt i 2014 på 279 sider, var ingen lystreise. Anbefales ikke for dem som vil at bøker bare skal være kos og hygge. 

Jeg var litt i tvil om jeg skulle lese videre etter å ha lest begynnelsen. Hovedpersonen Hedda provoserer meg. Dessverre kjenner jeg ingen sympati med den situasjonen hun er i. Den er selvvalgt. Men ungene hennes har ikke valgt denne situasjonen; de er født inn i den.

Men jeg har den holdningen at bøker ikke bare skal være kos jf at livet i seg selv ikke er noen lystreise. Så innimellom vil jeg utfordre meg selv. Etterhvert som jeg leste kunne jeg ikke slutte – måtte ha med meg hele romanen. Og jeg angrer ikke på at jeg leste den selv om hovedpersonen Hedda var utfordrende å forholde seg til. 

«MARITA LIABØ (f. 1971) debuterte med romanen Tempus fugit (Eide) i 1999, og har skrive ei rekkje bøker og antologibidrag for vaksne og barn. Ho arbeider som fjernsynstekstar for NRK, og var tidlegare spaltist i Dagbladet og Dag og Tid.»



Foto: Tove Breistein


«Hedda skal tilbake på jobb etter sommarferien. Det skal bli ein fin haust. Ho skal vere full av energi og pågangsmot. Ho skal glede seg over alt ho har. Ho har eit godt forhold til kollegaer, og eit godt familieliv. Ho er ennå ung. Ho ser bra ut. Og ho drikk vel ikkje meir enn folk flest?

I Pusteproblem følgjer vi ei kvinne som er i ferd med å miste kontrollen over livet sitt, som svik seg sjølv og dei ho er glad i. Marita Liabø skriv overtydande og nådelaust om lyst, skam og sjølvbedrag.»

Det synes jeg er en god presentasjon av romanen, med ett unntak: jeg mener at Hedda har mistet kontrollen over livet sitt allerede når vi møter henne. Det forstår en når en beveger seg inn i Heddas liv noen dager på senhøsten.

Hedda er gift med filmregissøren Jostein. Han er mye ute og reiser i jobben, og Hedda er mye alene med de fire barna: Solfrid, som går i andre klasse på barneskolen, Jon og to tvillinger som går i barnehagen. Tvillingene på tre år er yngst.

Hedda er lektor på en videregående skole. Ikke bare har hun hatt et seksuelt forhold til en kollega, Fredrik, men etterhvert lar hun seg friste til en kvikkas med en av elevene. Også naboen Daniel har hun sopt over. Selv om hun påstår at hun elsker Jostein.

Hedda elsker ungene sine. I hvertfall sier hun det. Men etterhvert lurer jeg veldig på om hun ikke elsker seg selv langt høyere. Ikke bare lurer, det er min konklusjon. Hun drømmer om flere barn, elsker å føde dem; en verdensmester i å føde. Men så blir de større: som Jon. Som hun lar gå et helt døgn med brudd i hånden. Men Solfrid som er eldst og sanser at ting ikke henger sammen og reagerer, er et større problem for Hedda å forholde seg til.

Familien bor i en trang byleilighet i Oslo.  Livet med ungene er et kaos. Dette kaoset demper hun med alkohol. Når ungene har lagt seg kommer vinkartongen frem. Når hun våkner opp om morgenen er formen deretter. Når hun er ute med kolleger tar det helt av; hun drikker seg fra sans og samling.

Når jeg leser denne boken kommer tankene på Odd Børretzens måker som skriker: Skal ha! Skal ha! 

Det som provoserer meg er at Hedda skal ha en familie. Mange barn. Hun ønsker seg flere barn enn hun har nå. Som det bare skal være kos med. Helst babyer som hun kan gi pupp til. Men unger vokser til og  krever mer jo eldre de blir. Ikke minst mer plass. Det virker som om hun tenker; obs! - det er det ingen som har fortalt meg! Yrket som Jostein har, som krever at han reiser mye, er ingen ukjent faktor for henne. Hun vil bo i byen der det er nært til utelivet. Samtidig klager hun over hvor farlig det er for barn å bo slik de gjør. Hun har behov for fred og ro. Mener at familien ikke stiller tilstrekkelig opp for henne slik at hun kan få det livet hun ønsker. Vil ta seg godt ut slik at hun kan få beundrende blikk. Er på evig jakt etter sex med tilfeldige. 

Ønsker og behov henger ikke i hop med det livet Hedda selv har lagt opp til. Hun tar ikke ansvar for eget liv, og ikke for ungene hun har fått. Det er vondt å lese hvordan de har det. Heldigvis har de mennesker som etterhvert ser hvordan ting er. Ikke minst naboen i etasjen over. 

Hvordan det går med Hedda og familien? Les boken så får du vite det. Jeg var spent på slutten. Jeg tror at det var smart av forfatteren å avslutte boken slik hun har gjort. Boken har jeg lånt av biblioteket.


«Tidsklemme. Sjølvrealisering. Jag etter lykke. Kanskje er dette moteord, kanskje har dei kome for å bli. Sikkert er det i alle fall at dette er noko mange kan kjenne seg igjen i, og i Marita Liabø sin nye roman, "Pusteproblem", er dette nokre av stikkorda som går igjen.


Hovudpersonen i boka er så langt unna glitrande sukkersøte rosablogg-mødre og kjernesunne husmødrer ein kjem, og det er frigjerande å lese, sjølv om det litt etter litt skal vise seg at det er noko ròtent og skittent her, på fleire måtar.»
Viewing all 1379 articles
Browse latest View live