Quantcast
Channel: Tones bokmerke
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1383

Intoleransens inntog. Når sosiale medier truer friheten skrevet av filosof Einar Øverenget – interessant og tankevekkende

$
0
0

 


Det er de siste årene jeg har fått interesse for filosofenes stemme i samfunnsdebatten. Kaja Melsom, Einar Duenger Bøhn og Einar Øverenget  synes jeg det er interessant å lytte til, og særlig der teknologien vi har blitt så avhengig av, diskuteres.

Det er Einar Øverenget som har skrevet boken: Intoleransens inntog. Når sosiale medier truer friheten.Interessant og tankevekkende å lese hans tanker om tema.




Fra forlaget Manuskripts presentasjon av Einar Øverenget:

«Einar Øverenget er professor i filosofi ved Høgskolen i Innlandet. Han er i tillegg en aktiv samfunnsdebattant og mye brukt foredragsholder. Denne boken er inspirert av hans mangeårige arbeid med filosofen Hannah Arendt.»

Boken ble utgitt i 2022 og presenteres slik av forlaget

«Sosiale medier er i ferd med å endre måten vi er sammen på, fellesskapet. Flere kan ta ordet, men under en slik tilsynelatende ytringsfrihet dominerer en understrøm av konformitet, lydighet, selvsensur og frykt. Slik slår friheten over i ufrihet og toleranse i intoleranse. Særegne holdninger og individualitet erstattes av gruppetilhørighet, der annerledes tenkende blir utstøtt. Vi aner noe foruroligende: Et fellesskap som beveger seg mot større kontroll. Og en økende risiko for en politikk med totalitære trekk som i stedet for å kjempe for frihet, ønsker å innskrenke den.»

Begrepet toleranse starter med at man hører noe man misliker sterkt. Man er i posisjon til å forhindre ytringen ved f. eks å sensurere den, mobbe den bort. Tolerensen ligger at vi velger ikke å forhindre ytringen. Man tåler ytringen og sine egne negative følelser fordi man mener det er viktig at folk må få lov til å ytre seg.

Sosiale medier har lagt til rette for demokratisering, en arena man ytrer seg politisk. Den nye offentligheten og debattarenaen. Hva skjer når meningene ytres i det sosiale rom hvor det er mer konformitet, selvsensur, skam, ekkokamre. Der man ikke snakker med folk man er uenige med.

Innholdet i boken på 156 sider oppdelt i ti kapitler. Fra det første kapitlet Når alt blir sosialt:

«Før mediene ble så sosiale at de introduserte en mulighet til å like det som blir fremført, ville dette ha vært et fremmedartet spørsmål. Opprinnelig, før de sosiale mediene begynte å regjere verden, var det et helt annet ideal som gjaldt: «Jeg er dypt uenig i det du sier, men vil til min død forsvare din rett til å si det.» Setningen tillegges ofte den franske opplysningstenkeren Voltaire, men setningen ble ført i pennen av forfatteren Evelyn Beatrice Hall, som over hundre år etter Voltaires død utga boken Voltaires venner, der hun med denne setningen oppsummerte Voltaires tro på ytringsfriheten: Jeg må ikke like det du sier, eller være enig med deg for å forsvare din rett til å ytre deg. Denne holdningen har lagt grunnlaget for demokrati og ytringsfrihet slik vi kjenner det i dag.

Men nå er noe i ferd med å endre seg. En ny holdning er i ferd med å bre seg som får stadig større aksept. Den kan sammenfattes slik: «Jeg er dypt uenig i det du sier, og vil derfor hindre deg i å si det.» Dette er intoleransens inntog, og den gjelder ikke kun ytringer - den handler på et dypere plan om en økende motstand mot det individuelle. Den skyldes at vi ledes til å tro at det sosiale aspektet av våre liv innfanger alt ved det å være menneske — med den følge at det er flokkens mentalitet som regjerer.»

En smakebit til fra andre kapittel Hannah Arendt og det totalitære:

«Hannah Arendt var aldri på Facebook, hun sendte aldri en tweet — og hun har aldri lagt ut et bilde på Instagram. Grunnen er det enkle faktum at hun døde i 1975. På det tidspunktet var begrepet sosiale medier meningsløst, fordi medier var offentlige, ikke sosiale, og det er en vesentlig forskjell — selv om vi i dag ikke lenger er i stand til å se hva den forskjellen går ut på.

For Arendt var imidlertid skillet mellom det offentlige og det sosiale helt sentralt for å forstå hvordan strømninger som totalt underkjenner vår frihet og individualitet, overhodet kan vokse frem. I begge tilfeller er det snakk om et slags samkvem mellom flere mennesker, men kjernen i det samkvemmet er av helt forskjellig art. Mens det offentlige er et sted der frie individer har rett, og kanskje også plikt, til å delta i fri meningsutveksling, handler det sosiale mer om flokk og kontroll. Når det sosiale nå i vår tid har fått en dominerende betydning, er det i ferd med å omdefinere det vi tidligere forsto som det offentlige. På mange måter er det å «like» betegnende for denne endringen. Mens det offentlige tidligere var et sted for enighet og uenighet, er det i ferd med å bli et sted der vi liker og ikke liker hverandre.»

Her kan du høre Einar Øverenget i samtale med Kristin Flood om boken,


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1383

Trending Articles


UPDATE SC IDOL: TWO BECOME ONE


KASAMBAHAY BILL IN THE HOUSE


Girasoles para colorear


Love Quotes Tagalog


Cute Crush Quotes and Tagalog Love Text Quotes


Long Distance Relationship Tagalog Love Quotes


Ka longiing longsem kaba skhem bad kaba khlain ka pynlong kein ia ka...


Vimeo Create - Video Maker & Editor 1.5.2 by Vimeo Inc


Vimeo 10.7.1 by Vimeo.com, Inc.


Vimeo 11.6.0 by Vimeo.com, Inc.


RE: Mutton Pies (frankie241)


Pokemon para colorear


Sapos para colorear


Tagalog Quotes About Crush – Tagalog Love Quotes


OFW quotes : Pinoy Tagalog Quotes


Re:Mutton Pies (lleechef)


Hato lada ym dei namar ka jingpyrshah jong U JJM Nichols Roy (Bah Joy) ngin...


Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.


FORECLOSURE OF REAL ESTATE MORTGAGE


FORTUITOUS EVENT